Školení a zrání bílých, růžových a červených vín

Informace o školení a zadání počtu osob (krok 1/3)


Termín: 17. 4. 2019, 9:00-12:00 hod. (prezence 8:45–9:00 hod.)
Lektor: Karel Novotný - enolog vinařství Štěpán Maňák (již od roku 2005). Mezi jeho úspěchy patří absolutní šampion soutěže Terravino Izrael, Šampiona AWC Vienna Rakousko. Prioritou vinařství jsou zejména červená vína v kombinaci dubového dřeva.

Filozofií enologa Karla Novotného je vlastní progres spojený s moderní enologií, bádání v problematice termolabilních bílkovin, stanovování chemických rozborů vín pomocí laserových analyzátorů a jejich spekter, moderní trendy zejména ve výrobě růžových vín. Spolupracuje s instituty Laffort (Francie) a Oeno (Itálie).
Místo: přednáškový sál Centra Excelence, Sobotní 1029, Valtice
Popis:Školení je určeno nejen odborné veřejnosti, ale i menším vinařům, kteří mají zájem se dozvědět něco málo z vinařské technologie dnešní doby. Představeny budou rozdílné styly výroby vín - např. to, co má rád tuzemský zákazník, ale i to, co nám jako ČR při výrobě vín stále chybí. Důraz bude kladen na základní pravidla a vztahy při výrobě vín, neboť pouze na pevných základech si vinař může formovat svoji vinařskou osobnost. Školení bude věnováno i úskalím a problematice termolabilních bílkovin, jejich stanovení a vyhodnocování, provedena bude názorná ukázka. K jednotlivým tématům budou pro názornost připraveny i reprezentativní vzorky k degustaci.

Témata:
- Fermentace (úprava a školení moštu, volba kvasinky)
- Styl výroby vín určených k rychlému uvedení na trh
- Styl výroby vín určených pro zrání na kvasničných kalech
- Ochrana aroma moštu před a v průběhu fermentace
- Vliv managementu dusíku (YAN) na vývoj profilu aroma
- Nový styl růžových vín
- Dřevo pro vinifikaci a jeho možné varianty (alternativy)
- Termolabilní proteiny a jejich stabilizace
- Přímá ukázka stanovení a vyhodnocení dávky bentonitu pomocí termobloku a turbidimetru
- Jednotlivé druhy bentonitů a jejich vlastnosti
- Průběh a výhody metody sur-lie
- Zrání červených vín - ,,I Morava má krásná červená´´
Obj. číslo:
Cena základní vč. DPH: 500 Kč
Kapacita: 45
Počet volných míst: 2
Školení/seminář je již obsazen!
Školení a zrání bílých, růžových a červených vín Školení a zrání bílých, růžových a červených vín Školení a zrání bílých, růžových a červených vín