Vinné sklepy Kutná Hora se opět otevřou široké veřejnosti, a to v sobotu 4. června od 14.00 do 19.00 hodin.
Doplňující informace:
České kvevri se otevřou v sobotu 4. června
Vinné sklepy se opět otevřou široké veřejnosti, a to v sobotu 4. června od 14 do 19 hodin.
Budete si moct prohlédnout prostory sklepů v klášteře sv. Voršily, ve kterých jsou umístěny české kvevri – obrovské hliněné nádoby na výrobu vína tzv. kachetinskou metodou a asistovat při jejich otevírání a lisování rmutu.
Od 16:00 pak pro zájemce proběhne prohlídka sklepního hospodářství + výrobu bylinkových extraktů ve výrobních prostorách Vinných sklepů – na statku Apak v Seifertových sadech.
Během celého odpoledne bude probíhat neřízená degustace místních biodynamických vín a vybraných gruzínských kvevri vín.
Vstup na akci a přednášku je zdarma.
Degustace bude probíhat na základě zakoupených kupónků, není třeba se předem registrovat.
Co je kvevri? Kvevri je obrovská keramická nádoba připomínající svým tvarem amforu. Pochází z Gruzie, kde se již v šestém tisíciletí před naším letopočtem používala pro výrobu vína. Dnes je tento způsob výroby nazýván jako tzv. kachetinská metoda. Velikost kvevri je různá, objem se pohybuje od 2-3 litrů po 6-8 tisíc litrů. Nádoby se vyrábějí postupným přidáváním kruhových vrstev hlíny na sebe. Následně se nádoba postupně vypaluje v cihlové peci. Po vypálení je vnitřní povrch potažen zahřátým včelím voskem a