Gastroworkshop: Vojta Gaier & Ryzlink rýnský
Informace o školení a zadání počtu osob (krok 1/3)
Termín | 24. 3. 2025, 17:30-20:30 hod. s možností diskuse po ukončení (prezence 17:15–17:30 hod.) |
Lektor | Mgr. Klára Kollárová – národní sommelierka Národního vinařského centra, držitelka titulu The Weinakademiker, WSET Diploma in Wine and Spirits a Fine and Rare Wine Specialist, absolventka Kurzu Sommelier Vinařské akademie Valtice a členka Asociace sommelierů ČR Vojta Gaier – šéfkuchař restaurace Štipec, Plzeň Pavel Buchwaldek – spolutvůrce myšlenky, kuchař a majitel společnosti b.wine, věnuje se systematicky kultivaci gastroprovozů a prosazuje komplexní přístup k používání vína napříč gastro segmentem |
Místo | Vinařství Piálek & Jäger, Vinařská 47, Nový Šaldorf-Sedlešovice (mapa) |
Popis | PRIMÁRNĚ PRO VINAŘE ZNOJEMSKÉ PODOBLASTI, MAJITELE, (ŠÉF)KUCHAŘE, SOMMELIERY i další zaměstnance GASTROPROVOZŮ, ALE I pro nadšence a MILOVNÍKY DOBRÉHO VÍNA A JÍDLA
Unikátní "znojemský" workshop s národní sommelierkou Klárou Kollárovou a jejími dvěma kuchařskými hosty Pavlem Buchwaldkem a Vojtou Gaierem na téma párování lokálních surovin a Ryzlinku rýnského Interaktivní pracovní formát setkávání zaměřený tentokrát na párování vína a lokálních surovin. Speciální menu vytvořené exkluzivními kuchaři pouze na jednu typickou odrůdu daného regionu. Pojetí akce je komorní (20 účastníků), aby se zajistila otevřená diskuse vinařů, pracovníků gastrosegmentu a legendárních kuchařů, kteří chtějí pracovat na zlepšení kvality naší gastronomie. NVC již druhým rokem pracuje na intenzivnějším zapojení lokálních vín do naší gastronomie. Společně s b.wine a předními šéfkuchaři tímto cyklem workshopů reagujeme na aktuální zjištění ve zprávě "Audit o stavu české gastronomie" o nedostatcích naší gastronomie. Průvodce Michelin označil opomíjení lokálních vín jako hlavní nedostatek české gastroscény, a tak jsme spojili přední české šéfkuchaře s národní sommelierkou a vytvořili unikátní projekt s fokusem na regionální odrůdy a lokální suroviny. Workshop je zaměřený na sdílení myšlenek a kuchařských zkušeností z rukou těch nejlepších profesionálů české gastronomie. Každý z účinkujících nasdílí své zkušenosti o párování vína a představí své myšlenky na téma lokálnosti. Menu je přesně napárované k vybraným vínům a ukazuje široké možnosti párování jedné odrůdy. Každý chod je navíc možné upravit dle možností gastroprovozu nebo na míru jednotlivému vinařství díky přítomnosti šéfkuchaře. Ke každému ze čtyř chodů naservírujeme dvě vína z jedné odrůdy, která vybrala národní sommelierka nebo hostující vinař, a jedna sklenka bude vždy volná na víno zvolené vinařem. Menu a vína: Halkoci, Ryzlink rýnský 2023 & amuse bouche: flammkuchen s rybičkovou pomazánkou Lahofer, Ryzlink rýnský 2022 kabinet & spálené zelí, celer s verjus, ciderová omáčka Buchmayer, Ryzlink rýnský 2023 Kunstler, Riesling 2023 & králík, smetanová omáčka, čerstvý křen, jablko Gala, hořčice Hort, Ryzlink Granit 2023 & Čočkový cassoulet s bůčkem a kachnou Thaya, Ryzlink Black label 2022 Piálek Jäger, Ryzlink rýnský 2019 VOC Magnum & amur, beurre blanc, petržel, máta sladký ryzlink & zauzené créme brulée Cíl: Prohloubit znalosti lokálního párování vína a jídla a také odkrýt a sdílet přemýšlení nad touto problematikou z hlav zajímavých osobností kuchařské scény. Výsledkem celého cyklu bude i malá kuchařka a cyklus podcastů "Červený nebo bílý – gastro speciál". Program: - Prezentace odrůdy a jejího charakteru z pohledu šéfkuchaře - Párování vína a jídla z pohledu šéfkuchaře - Práce s lokálními produkty z pohledu šéfkuchaře a tvorba menu - Welcome drink & amuse bouche - 4chodové degustační menu a 3 vína ke každému z chodů - Degustace 15 vybraných vín z odrůdy Ryzlink rýnský - Degustace a párování vín zúčastněných vinařů - Po skončení možnost další diskuze Cílová skupina: vinaři a pracovníci gastronomie z vinařské podoblasti Znojemské, nadšenci do vaření i vínomilci Projekt se koná s podporou Vinařského fondu a za přispění Národního vinařského centra a společnosti b.wine. |
Cena základní vč. DPH | 2250 Kč |
Kapacita | 20 |
Počet volných míst | 20 |