Modré odrůdy

pro výrobu červených a růžových vín

Frankovka/Lemberger, Blaufränkisch 

U vín s tmavě rubínovou barvou a plnou, příjemně pikantní chutí se v mládí výrazněji projevují kyseliny a třísloviny, po vyzrání se objevuje příjemná kořenitost spojená s tóny ostružin a skořice. Patří mezi naše nejkvalitnější červená vína, která se v nejlepších ročnících vyznačují typickou hebkostí. V závislosti na vyzrání hroznů jsou vína Frankovky buď vínem k jídlům všedního dne nebo se jako víno láhvově zralé z dobrých ročníků výborně hodí k pečeným masům, ke zvěřině, kachně i huse, guláši, k jídlům z vnitřností, ke kořeněným zeleninovým jídlům, k plísňovým sýrům a těstovinám.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1941 | Původ: Pravděpodobně Rakousko, v Německu má synonymum podle dolnorakouské obce Limberg. Může taky pocházet z Chorvatska nebo Francie, ale nejpravděpodobněji ze Slovinska, kde je doložena již před rokem 1750. Je to nahodilý kříženec odrůd ‘Skořicový hrozen’ (Blaue Zimmettraube) × ‘Heunisch bílý’. | Aktuální rozloha v ČR: 1 079 ha (6,0 %)

Svatovavřinecké/Saint Laurent

Víno Svatovavřineckého si u nás získalo oblibu pro svoji tmavě červenou barvu, typickou višňovou, povidlovou a někdy až černorybízovou vůni, výrazný odrůdový charakter a zajímavě strukturované třísloviny. Ochutnat jej můžete už 11. listopadu jako víno mladé – Svatomartinské. Víno bývá středně plné až plné, v době láhvové zralosti se jeho výraznější charakter mění do sametové plnosti. Svatovavřinecké velmi dobře doplní tmavá masa, zvěřinu, svatomartinskou husu s přesňáky a sýry s dvojí plísní.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1941 | Původ: Francie nebo Dolní Rakousko, jedním z rodičů je Pinot noir. | Aktuální rozloha v ČR: 1053 ha (5,8 %)

Zweigeltrebe

Vína z odrůdy Zweigeltrebe jsou tmavě granátové barvy s fialovým zábleskem a mají aroma kořenitoovocné, mnohdy připomínající bobulové ovoce. Vůně a chuť mladého vína se poměrně rychle zušlechťuje, víno však musí zrát v dřevěném sudu. Po roce zrání pak překvapí příjemnou vůní a hebkým sametovým závěrem. V chuti můžeme nalézt ostružiny, višně či višňový kompot a lesní ovoce. Červená i růžová vína této odrůdy skvěle doprovodí nejrůznější grilované masité pokrmy, vydatné sýry, případně těstoviny.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1980 | Původ: Rakousko, ‘Svatovavřinecké’ × ‘Frankovka’. | Aktuální rozloha v ČR: 753 ha (4,2 %)

Rulandské modré/Pinot noir

Vína z Rulandského modrého mívají světle rubínovou až cihlově červenou barvu se zlatavým okrajem kolem stěn poháru. Jejich vůně i plnost vyniká zejména po několikaletém dozrávání, kdy připomíná vůni kůže, kouře, jahod a sušených švestek. Kyseliny i méně zastoupené třísloviny jsou jemné. Na kvalitě i jakosti získává Rulandské modré zráním v lahvích i sudech. Vhodně doplňuje pečená masa, pernatou zvěřinu, sýry s bílou plísní, pokrmy z hub nebo hořkou čokoládu.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1941 | Původ: Francie, pravděpodobný náhodný kříženec ‘Mlynářka’ × ‘Tramín’ nebo pupenová mutace v rámci skupiny odrůd Pinot. | Aktuální rozloha v ČR: 728 ha (4,0 %)

Modrý Portugal/Blauer Portugieser

Nejtypičtějšími znaky pro vína této odrůdy jsou jemně rubínová barva, decentní, někdy až květinová vůně a příjemná sametová chuť s nižším obsahem kyselin a taninů. Ve vůni a chuti se můžeme setkat s tóny fialek a pivoněk, čerstvého sena, třešní a cassisu. Vína této odrůdy se hodí ke stolování a dají se kombinovat se širokou paletou pokrmů. Doporučit se dá k italské kuchyni, například k těstovinám. Modrý Portugal je první odrůdou, ze které se začalo vyrábět Svatomartinské víno, které si skvěle vychutnáte s pečenou husičkou.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1941 | Původ: S vysokou pravděpodobností pochází skutečně z Portugalska nebo ze Slovinska. | Aktuální rozloha v ČR: 566 ha (3,1 %)

Cabernet Sauvignon

Odrůda Cabernet Sauvignon dává vína tmavě granátové barvy, někdy s modravým odleskem, přičemž stárnutím se sytost stupňuje. Typickou vůni černého rybízu doprovázejí v závislosti na zralosti hroznů i vůně třešní, ostružin, marmelády, tabáku a cedrového dřeva. Víno je mohutné, s velmi dlouho trvajícím dojmem a při láhvové zralosti je hebce sametové. Tato plná aromatická vína velmi dobře doprovázejí masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso nebo jídla s kořeněnými omáčkami. Růžová vína z této odrůdy také výborně doplní grilované pokrmy a jsou příjemným společníkem za teplých letních večerů.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1980 | Původ: Francie, pravděpodobný kříženec ‘Cabernet Franc’ × ‘Sauvignon’. Cabernet Franc je křížencem s révou lesní. | Aktuální rozloha v ČR: 232 ha (1,3 %)

André

Harmonická vína z této původní moravské odrůdy připomínají svou hlubokou a plnou vůní višní, černých třešní a zralých ostružin jižní typy vín. Pokud se hrozny nechají velmi dobře vyzrát, mají vína tmavě granátovou barvu, jsou plná a po vyzrání na sudech a v láhvích se u nich vyvine hebká chuť zralé třísloviny. André se podává ke zvěřině, tmavým masům, hutným úpravám jídel nebo sýrům s ušlechtilou plísní.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1980 | Původ: Vinařská oblast Morava, ‘Frankovka’ × ‘Svatovavřinecké’. | Aktuální rozloha v ČR: 208 ha (1,2 %)

 

Cabernet Moravia

Původní moravská odrůda Cabernet Moravia dává vína tmavě granátové barvy s černorybízovými aromatickými látkami, charakteristickými pro kabernetové odrůdy. Po přírodním snížení obsahu kyselin je víno harmonické a plné, hebké, s dobře strukturovanými tříslovinami a s dlouhou perzistencí. Zráním se jeho plnost i harmonie ještě stupňuje. Hodí se i pro školení v dubových sudech typu barrique a z pokrmů vhodně doplní zvěřinu, steaky, tmavá masa s hutnou úpravou nebo sýry s ušlechtilou plísní.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2001 | Původ: Vinařská oblast Morava, kříženec ‘Zweigeltrebe’ × ‘Cabernet Franc’. | Aktuální rozloha v ČR: 193 ha (1,1 %)

Dornfelder

Odrůda Dornfelder dává kvalitní vína jemně aromatické vůně a chuti. Je vhodná k výrobě jakostních a přívlastkových vín, ale lze ji pěstovat i pro přímou spotřebu hroznů. Tmavočervená barva vína je výrazným rysem této odrůdy. Ve vůni a chuti najdeme například brusinky a jiné lesní plody, ořechy, u vín z méně vyzrálých hroznů i zelenou papriku. Již jako mladá vína se hodí k těstovinám, plná vína podáváme k těžším či kořeněným úpravám masa, grilovaným pokrmům, zvěřině a sýrům s výraznou chutí.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2004 | Původ: Německo, (‘Jakubské’ × ‘Trolínské’) × (‘Modrý Portugal’ × ‘Frankovka’). | Aktuální rozloha v ČR: 155 ha (0,9 %)

Merlot

Víno odrůdy Merlot mívá tmavě granátovou barvu, jemnou vůni přezrálého černého rybízu v kombinaci s vůní černých třešní, švestek a fíků. Po delším ležení na láhvi se navíc objevují tóny tabáku, lanýžů, kávy nebo čokolády. Chuť vín se vyznačuje nízkým obsahem kyselin, plností a hebkostí. Kvůli snadné pitelnosti a vláčnosti jsou vína Merlotu velmi oblíbena u konzumentů. Dají se pít i samotná bez doprovodu jídel, výborně však doplňují jemné paštiky, srnčí či jelení ragú, telecí ledvinky a pokrmy s výraznou chutí rajčat, jídla z pernaté zvěře nebo ementál.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2001 | Původ: Francie, jde o nahodilé křížení odrůd Madlenka modrá (již neexistující odrůda) × Cabernet franc. | Aktuální rozloha v ČR: 125 ha (0,7 %)

Související

Statistika odrůd

Bílé odrůdy

 

Naši partneři

partner logo

Projekt s podporou VF

partner logo

Hlavní partner

partner logo

Hlavní partner

partner logo

Oficiální voda

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner