Masterclass s národní sommelierkou - Veltlínské zelené
Informace o školení a zadání počtu osob (krok 1/3)
Termín | 7. 11. 2022, 16:00-19:00 hod. s možností diskuze po ukončení (prezence 15:45–16:00 hod.) |
Lektor | Mgr. Klára Kollárová - národní sommelierka Národního vinařského centra, držitelka titulu Weinakademiker, WSET Diploma in Wine and Spirits a Fine and Rare Wine Specialist, absolventka Kurzu Sommelier Vinařské akademie Valtice a členka Asociace sommelierů ČR |
Místo | přednáškový sál Centra Excelence, Sobotní 1029, Valtice (mapa) |
Popis | Masterclass s národní sommelierkou Klárou Kollárovou aneb přednáška s ochutnávkou a diskusí na téma Veltlínské zelené a jeho terroir nejen na Moravě Klasickou přednáškou s degustací na téma Veltlínské zelené provede Klára Kollárová. Její dva hosté - specialisté na tuto odrůdu ze dvou různých regionů Moravy – Jarda Jäger (Znojemsko) a Josef Svoboda (Velkobílovicko) představí specifika svých lokalit a také okomentují zahraniční vzorky. Probereme důležité informace o odrůdě z hlediska vinohradu i sklepa, ochutnáme naše i mezinárodní vína a porovnáme možnosti různého zpracování a míst původu. Důraz budeme klást i na zhodnocení kvality a ceny. Zajímat nás budou koncepce regionů, které dokázaly vytěžit z odrůdy obchodní maximum. V pěti degustačních setech ochutnáme pro kalibraci chutí 12 vín z mezinárodní scény a poté vždy čtyři vína z vybrané lokality – Znojemsko a Velkobílovicko. Vína si každý z účastníků nejprve ohodnotí sám na systému Elwis a poté je zhodnotíme kvalitativně i enologicky společně, důraz na cenové zařazení na trhu je samozřejmostí. Cíl: Podívat se na víno nejen z pohledu výroby a kvality, ale s nadhledem, který pomohl daným regionům posunout se dál a najít vlastní vinařský styl, a snaha o definici takového stylu i pro naše podoblasti. Dalším cílem bude kriticky posoudit naše vína v kontextu vín zahraničních - cenově, senzoricky i filozoficky, a zjistit, jaký je jejich potenciál nejen pro export, ale především jak jsou konkurenceschopné vůči dovozovým vínům dobré kvality z podobných regionů. Program: - Prezentace degustované odrůdy - Degustace 12 vzorků zahraničních a 8 lokálních vín - Diskuze nad víny a jejich zpracováním - Diskuze na téma koncepce moravského vinařství - Po skončení možnost další diskuze Cílová skupina: odborná vinařská veřejnost, primárně vinaři z Moravy a Čech Projekt se koná s podporou Vinařského fondu a za přispění Národního vinařského centra. |
Cena základní vč. DPH | 990 Kč |
Kapacita | 30 |
Počet volných míst | 2 |