Pokřtili jsme druhé vydání Vinařské technologie
Druhé, aktualizované a rozšířené vydání knihy Vinařská technologie autorů Josefa Balíka a Jana Stávka bylo slavnostně pokřtěno 26. listopadu ve Valticích. Publikace nabízí nejaktuálnější poznatky o výrobě vína s přesahem do biodynamiky a příspěvky předních enologů. Úspěch knize, jejíž první vydání získalo prestižní mezinárodní cenu Le Prix l’OIV, popřáli kmotři Katarína Furdíková, Martin Půček a Libor Nazarčuk. Publikace vyšla za podpory Vinařského fondu ČR.
Všichni profesionální vinaři, studenti i enologové se dočkali - ve středu 26. listopadu bylo ve Valticích slavnostně pokřtěno aktualizované a rozšířené vydání knihy Vinařská technologie. Její autoři, renomovaný vysokoškolský pedagog Josef Balík a zkušený enolog Jan Stávek, připravili čtenářům přepracované a rozšířené dílo. Kniha má ambici stát se opět nezbytnou pomůckou pro malé i velké vinařské podniky a zároveň učebnicí pro budoucí generaci vinařů a milovníků vína, kteří chtějí hlouběji porozumět moderní výrobě.
Publikace je koncipována tak, aby poskytla širokému okruhu čtenářů všechny moderní poznatky o vinifikaci hroznů do podoby vín. Jednotlivé kapitoly jsou řazeny podle sledu nejdůležitějších operací ve vinařských provozech - s důrazem na sklizeň a zpracování hroznů, alkoholové kvašení, rozdíly ve zpracování při výrobě rosé a červených vín, jablečno-mléčnou fermentaci, vybrané školicí operace a zrání vín. Kniha věnuje pozornost i aktuálním trendům, jako jsou postupy biodynamické produkce vín, koncept terroirových vín či druhotné výrobky z hroznů. Čtenář v knize nalezne také poznatky o běžných i méně frekventovaných vadách vín a postupech stanovení vybraných látkových složek vína. Novinkou jsou témata výpočet energetické hodnoty a uhlíkové stopy vína. Kniha obsahuje i zcela novou kapitolu – Senzorické hodnocení vína, která mimo jiné pojednává o přechodném období změn hodnoticího lístku OIV a bodových limitů pro zisk medailí.
„Druhé vydání je jako je jako víno po zrání – vyváženější, plnější, s jemnějšími tóny nových poznatků,“ uvedl jeden z kmotrů, výkonný ředitel Svazu vinařů ČR Martin Půček, a popřál knize, aby inspirovala další generace enologů, aby technologie nikdy nezapomněla na tradici a aby víno zůstalo tím, čím je – radostí v lahvi.
Výjimečnou přidanou hodnotou knihy je propojení akademické teorie s praktickými zkušenostmi. Pro vybrané technologické postupy jsou v knize uvedeny názory zkušených technologů a specialistů z praxe. (Jejich výčet a odkaz na strany v publikaci viz příloha.) Ve druhém vydání přibylo devět nových příspěvků od šesti technologů, takže v knize naleznete celkem 26 příspěvků od 18 předních odborníků, což z ní činí živou encyklopedii současného vinařství. Kniha je tištěna na kvalitním křídovém papíře v pevné vazbě, její součástí je praktický rejstřík, řada ilustrativních obrázků, tabulek a grafů, což usnadňuje orientaci a studium.
Kniha je k dostání v našem e-shopu.
Kontakty pro média:
Dagmar Fialová, ředitelka marketingu, Národní vinařské centrum, o.p.s.
+420 720 820 921
dagmar.fialova@vinarskecentrum.cz
Kateřina Martykánová, PR manažerka
+420 602 576 870
martykanova.katka@gmail.com
Novinky e-mailem
Nepromeškejte naše novinky a slevové akce! Přihlašte se k odběru novinek e-mailem.