Gastroworkshop: Martin Makovička & Ryzlink vlašský
Informace o školení a zadání počtu osob (krok 1/3)
Termín | 24. 2. 2025, 17:30-20:30 hod. s možností diskuse po ukončení (prezence 17:15–17:30 hod.) |
Lektor | Mgr. Klára Kollárová – národní sommelierka Národního vinařského centra, držitelka titulu The Weinakademiker, WSET Diploma in Wine and Spirits a Fine and Rare Wine Specialist, absolventka Kurzu Sommelier Vinařské akademie Valtice a členka Asociace sommelierů ČR Martin Makovička – majitel nebo spolumajitel a šéfkuchař restaurací Vallmo a Vratislavský dům, gastrokonzultant a tvůrce unikátních konceptů Pavel Buchwaldek – spolutvůrce myšlenky, kuchař a majitel společnosti b.wine, věnuje se systematicky kultivaci gastroprovozů a prosazuje komplexní přístup k používání vína napříč gastro segmentem |
Místo | KOREK vinný bar & restaurace, Pavlovská 93/1, Mikulov (mapa) |
Popis | PRIMÁRNĚ PRO VINAŘE MIKULOVSKÉ PODOBLASTI, MAJITELE, (ŠÉF)KUCHAŘE, SOMMELIERY i další zaměstnance GASTROPROVOZŮ, ALE I pro nadšence a MILOVNÍKY DOBRÉHO VÍNA A JÍDLA
Unikátní "mikulovský" workshop s národní sommelierkou Klárou Kollárovou a jejími dvěma kuchařskými hosty Pavlem Buchwaldkem a Martinem Makovičkou na téma párování lokálních surovin a Ryzlinku vlašského Interaktivní pracovní formát setkávání zaměřený tentokrát na párování vína a lokálních surovin. Speciální menu vytvořené exkluzivními kuchaři pouze na jednu typickou odrůdu daného regionu. Pojetí akce je komorní (20 účastníků), aby se zajistila otevřená diskuse vinařů, pracovníků gastrosegmentu a legendárních kuchařů, kteří chtějí pracovat na zlepšení kvality naší gastronomie. NVC již druhým rokem pracuje na intenzivnějším zapojení lokálních vín do naší gastronomie. Společně s b.wine a předními šéfkuchaři tímto cyklem workshopů reagujeme na aktuální zjištění ve zprávě "Audit o stavu české gastronomie" o nedostatcích naší gastronomie. Průvodce Michelin označil opomíjení lokálních vín jako hlavní nedostatek české gastroscény, a tak jsme spojili přední české šéfkuchaře s národní sommelierkou a vytvořili unikátní projekt s fokusem na regionální odrůdy a lokální suroviny. Workshop je zaměřený na sdílení myšlenek a kuchařských zkušeností z rukou těch nejlepších profesionálů české gastronomie. Každý z účinkujících nasdílí své zkušenosti o párování vína a představí své myšlenky na téma lokálnosti. Menu je přesně napárované k vybraným vínům a ukazuje široké možnosti párování jedné odrůdy. Každý chod je navíc možné upravit dle možností gastroprovozu nebo na míru jednotlivému vinařství díky přítomnosti šéfkuchaře. Ke každému ze čtyř chodů naservírujeme dvě vína z jedné odrůdy, která vybrala národní sommelierka nebo hostující vinař, a jedna sklenka bude vždy volná na víno zvolené vinařem. Dunajovický spolkový vlašák 2023 & amuse bouche: Smažený koblížek a ryba gravlax, mochyně a gin od Urbánka z Brna Pavlovský Vlašák: Ilias, Ryzlink vlašský II 2023, Plenér, Ryzlink vlašský 2021 Kapří mlíčí máslová omáčka s uzenými jikrami Perenský Ryzlink vlašský Mikros, Ryzlink vlašský Goldhamer 2022 Volařík, Ryzlink vlašský Pravá Klentnická 2022 Stařená perlička, holandská z křepelčích vajec, šnečí játro, jus z majoránky Dunajovský Ryzlink vlašský Mlýnek, Ryzlink vlašský Liščí vrch 2023 No.44, Pašák 2022 telecí blanquette, uzený pstruh, sezónní zelenina, verjus Jiný terroir a styl Kolby, Ryzlink vlašský Sekt 2020 Kolby, Ryzlink vlašský Selection 2021 ryba dne (amur), křenová omáčka, topinambur Sladká tečka Uherek, Ryzlink vlašský 2021 výběr z cibéb Profiterolka s makovým pudinkem, rakytník Cíl: Prohloubit znalosti lokálního párování vína a jídla a také odkrýt a sdílet přemýšlení nad touto problematikou z hlav zajímavých osobností kuchařské scény. Výsledkem celého cyklu bude i malá kuchařka a cyklus podcastů "Červený nebo bílý – gastro speciál". Program: - Prezentace odrůdy a jejího charakteru z pohledu šéfkuchaře - Párování vína a jídla z pohledu šéfkuchaře - Práce s lokálními produkty z pohledu šéfkuchaře a tvorba menu - Welcome drink & amuse bouche - 4chodové degustační menu a 3 vína ke každému z chodů - Degustace 15 vybraných vín z odrůdy Ryzlink vlašský - Degustace a párování vín zúčastněných vinařů - Po skončení možnost další diskuze Cílová skupina: vinaři a pracovníci gastronomie z vinařské podoblasti Mikulovské, nadšenci do vaření i vínomilci Projekt se koná s podporou Vinařského fondu a za přispění Národního vinařského centra a společnosti b.wine. |
Cena základní vč. DPH | 2250 Kč |
Kapacita | 20 |
Počet volných míst | 20 |