Technologické možnosti výroby šumivých a perlivých vín

Informace o školení a zadání počtu osob (krok 1/3)

Termín 29. 7. 2025, 13:00-17:00 hod. (prezence 12:30–13:00 hod.)
Lektor Ing. Kamil Prokeš, Ph.D.
- absolvent Vinohradnictví a vinařství na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně
- odborný asistent ústavu Vinohradnictví a vinařství Mendelu
- majitel a enolog Kamil Prokeš vinařství
- držitel ocenění Enolog roku 2022 - trojnásobný nejlepší sommelier ČR
- dvojnásobný nejlepší sommelier SR
- nejlepší Sommelier Moravy
- třetí místo z mezinárodní týmové soutěže sommelierů Čína 2018
- trojnásobný mistr z Mezinárodního mistrovství a držitel několika českých a světových rekordů v sekání sektů – sabráži
- držitel certifikátu degustátora Státní zemědělské a potravinářské inspekce
- držitel certifikátu degustátora dle norem DIN, ÖNORM a ISO platného v celé Evropské unii
- člen Komise expertů pro hodnocení a zatřiďování vín
Místo přednáškový sál Centra Excelence, Sobotní 1029, Valtice (mapa)
Popis Renomovaný moravský vinař, odborný asistent ústavu vinohradnictví a vinařství a mistr šumivých vín se podělí o své zkušenosti s výrobou šumivých a perlivých vín se zaměřením na tradiční metodu kvašení v lahvi. Vysvětlí, jak přistupuje k výběru základního vína, dozáži a zrání na kalech. Bude se také věnovat sklizni a zpracování hroznů a jak správně připravit základní víno pro zdárnou sekundární fermentaci.

Přednáška bude plná praktických rad a informací, ale budeme se soustředit i na porovnání zahraničních a našich vín. Lektor představí i aktuální trendy z pohledu enologických přístupů, ale i z pohledu preferencí konzumentů. Ukáže také, jak lze i v českém prostředí vytvořit vysoce kvalitní sekty, které snesou srovnání s evropskou špičkou. Cílem bude jako vždy posoudit naše vína v kontextu zahraničních vín – cenově, senzoricky i filozoficky, a zjistit, jaký je jejich potenciál pro místní prodej a export, ale především jak jsou konkurenceschopné vůči dovozovým vínům stejné kvality z podobných regionů z pohledu ceny i senzoriky.

Téma bude doplněno ochutnávkou šumivých a perlivých vín vyrobených různých technologických možností. Nedůležitější tentokrát bude předání praktických zkušeností z výroby.
Přednáška bude velmi praktická a je určená především pro vinaře.

Kurzovné zahrnuje přednášku, degustované vzorky vína a drobné občerstvení.

Projekt je realizován s podporou Vinařského fondu.
Cena základní vč. DPH 1550 Kč
Kapacita 30
Počet volných míst 20


Generální partner

partner logo

Hlavní partneři

partner logo partner logo
partner logo
partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Oficiální voda

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner