Technologické možnosti výroby šumivých a perlivých vín
Informace o školení a zadání počtu osob (krok 1/3)
Termín | 29. 7. 2025, 13:00-17:00 hod. (prezence 12:30–13:00 hod.) |
Lektor | Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. - absolvent Vinohradnictví a vinařství na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně - odborný asistent ústavu Vinohradnictví a vinařství Mendelu - majitel a enolog Kamil Prokeš vinařství - držitel ocenění Enolog roku 2022 - trojnásobný nejlepší sommelier ČR - dvojnásobný nejlepší sommelier SR - nejlepší Sommelier Moravy - třetí místo z mezinárodní týmové soutěže sommelierů Čína 2018 - trojnásobný mistr z Mezinárodního mistrovství a držitel několika českých a světových rekordů v sekání sektů – sabráži - držitel certifikátu degustátora Státní zemědělské a potravinářské inspekce - držitel certifikátu degustátora dle norem DIN, ÖNORM a ISO platného v celé Evropské unii - člen Komise expertů pro hodnocení a zatřiďování vín |
Místo | přednáškový sál Centra Excelence, Sobotní 1029, Valtice (mapa) |
Popis | Renomovaný moravský vinař, odborný asistent ústavu vinohradnictví a vinařství a mistr šumivých vín se podělí o své zkušenosti s výrobou šumivých a perlivých vín se zaměřením na tradiční metodu kvašení v lahvi. Vysvětlí, jak přistupuje k výběru základního vína, dozáži a zrání na kalech. Bude se také věnovat sklizni a zpracování hroznů a jak správně připravit základní víno pro zdárnou sekundární fermentaci. Přednáška bude plná praktických rad a informací, ale budeme se soustředit i na porovnání zahraničních a našich vín. Lektor představí i aktuální trendy z pohledu enologických přístupů, ale i z pohledu preferencí konzumentů. Ukáže také, jak lze i v českém prostředí vytvořit vysoce kvalitní sekty, které snesou srovnání s evropskou špičkou. Cílem bude jako vždy posoudit naše vína v kontextu zahraničních vín – cenově, senzoricky i filozoficky, a zjistit, jaký je jejich potenciál pro místní prodej a export, ale především jak jsou konkurenceschopné vůči dovozovým vínům stejné kvality z podobných regionů z pohledu ceny i senzoriky. Téma bude doplněno ochutnávkou šumivých a perlivých vín vyrobených různých technologických možností. Nedůležitější tentokrát bude předání praktických zkušeností z výroby. Přednáška bude velmi praktická a je určená především pro vinaře. Kurzovné zahrnuje přednášku, degustované vzorky vína a drobné občerstvení. Projekt je realizován s podporou Vinařského fondu. |
Cena základní vč. DPH | 1550 Kč |
Kapacita | 30 |
Počet volných míst | 20 |