Blendování - cesta ke konzistentním vínům | Valtice
Pilotní běh školení věnovaného problematice tvorby vín cuvée
Pilotní běh školení určeného primárně vinařům, kteří si kladou za cíl nabízet zákazníkům vína jednotné kvality napříč jednotlivými ročníky. Udržet stálou a vyrovnanou kvalitu vín je totiž předpokladem pro navázání dlouhodobé spolupráce s odběrateli (zákazníky), což je poznatek nejen od tuzemských obchodníků s vínem, provozovatelů restaurací či sommelierů, ale i doporučení od zahraničních odborníků, lektorů masterclassů pořádaných v Národním vinařském centru (Frank Smulders MW, Willibald Balanjuk). Že je příprava cuvée úspěšnou filozofií, doloží výkladem o regionu Bordeaux národní sommelierka Klára Kollárová, a účastníci si to ověří degustací vybraných vín. Jak konkrétně přistupovat k výrobě cuvée, směsí nebo chcete-li blendů, vysvětlí enolog Karel Novotný. Na základě získaných poznatků se následně budou účastníci ve skupinách snažit vytvořit blendy dle zadání. Vyhodnocení nejlepších cuvée proběhne anonymním hodnocením na systému ELWIS.