Degustace vína – věda i umění | Valtice

Termín:
31. 5. - 31. 5. 2025
Město:
Valtice
Místo:
Národní vinařské centrum, Centrum Excelence, Sobotní 1029
Popis:
Kurz volně navazuje na kurz Úvod do degustace vína. Rozvíjí znalosti o organoleptických parametrech vín, podmínkách a způsobech hodnocení. Praktická degustace je zaměřena na procvičení senzorických schopností účastníků, hodnocení kvality a charakteristických vlastností vín.
Doplňující informace:

Kurz je určen zejména absolventům kurzu Úvod do degustace vína, případně je vhodný pro účastníky, kteří již mají zkušenost a základní znalosti v oblasti degustace vína. Kurz dále rozvíjí znalosti o organoleptických parametrech vín, podmínkách a způsobech hodnocení. Praktická degustace je zaměřena na procvičení senzorických schopností účastníků, hodnocení kvality a charakteristických vlastností vín.

Harmonogram
08:30–13:30 kurz vedený lektorem
13:30–15:00 individuální přestávka na oběd
15:00–17:00 individuální návštěva Salonu vín ČR (vstupné v ceně kurzu)

Program:
Dopolední program (8:30–13:30)

Část teoretická
• Vzhledové, aromatické a chuťové charakteristiky vín – varianty a rovnováhy
• Podmínky a způsoby senzorického hodnocení
• Odrůda a vinařské umění – senzorická pestrost moravských a českých vín

 Část praktická
• Opakovací test schopnosti rozlišovat vybrané chutě a vůně
• Cvičení dlouhodobé senzorické paměti vín
• Zkouška rozlišovací schopnosti mezi víny
• Test krátkodobé paměti vín
• Stanovení aroma profilu a profilu mohutnosti vybraných typů vín
• Identifikace vady či choroby ve víně
• Praktická aplikace mezinárodního 100bodového hodnocení OIV

 Odpolední program (15:00-17:00)

Návštěva degustační expozice Salonu vín ČR
• individuální studium v Salonu vín - dvouhodinová degustace v rozsahu programu A – Volná degustace (695 Kč – v ceně kurzu)
• možnost ochutnání aktuální kolekce Salonu vín (mimo speciálních výběrů)
• vstup pouze v den konání kurzu na základě předložení certifikátu o jeho absolvování
(Pozn.: V Salonu vín je od každého vína otevřena jedna láhev. O každém z vín jsou k dispozici podrobné informace jak na prezentačním boxu každého vína, tak v katalogu. Během degustace je návštěvníkům k dispozici sommelier, který podává na požádání informace o víně a jednotlivých vinařstvích.) Toto školení může být vhodným předstupněm pro další profesionální kurzy, např. Výcvik a výběr odborných senzorických posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN EN ISO 8586, které pořádá Národní vinařské centrum. Více informací a přihláška na uvedené webové adrese.

Kurz je realizován s podporou Vinařského fondu.

Typ akce:
Kurzy a přednášky
Organizátor/kontakt:
Šárka Nádvorníková
Kontaktní telefon:
519 352 072
Kontaktní email:
Prohlédněte si:

Zdroj: wineofczechrepublic

Zpět na přehled všech akcí

Dárkové balení "nevinných" dobrot ze Salonu vín. Papírová dárková krabička s průhledným…

Keramický hrnek s potiskem Lev/Lvice Salonu pro fanoušky Salonu vín ČR. Stylový a elegantní hrnek…

Bavlněná taška s jednostranným potiskem (digitální transfer). Rozměr tašky 38 x 42 cm, cca 60 cm…

Magnetka s motivem Lev/Lvice Salonu. Velikost: 60 x 60 mm. Požadovaný typ zadejte do pole Poznámka…

Dárkový balíček ze Salonu vín, který ocení nejedna milovnice či nejeden milovník vína. Dostupný je…

Dárkový balíček ze Salonu vín, který ocení nejedna milovnice či nejeden milovník vína. Dostupný je…

Odznáček s bezpečnostním pinem vhodný do klopy saka nebo kapsičky dámské blůzy. Celokovové odolné…

Balíček se základními materiály k projektu Víno zodpovědně. Obsahuje: brožurka Návod pro vinaře,…

Malý degustační deník pro hodnocení vín. Díky cestovnímu formátu (A6 - 105 x 148 mm) jej můžete…

Gelový chladicí obal na víno ve veselém havajském designu. Je oboustranný, každá strana určena pro…

Chladicí obal s gumou na boku je vhodný pro různé typy lahví nebo plechovek. Uvnitř černého obalu…

Plakát s vyobrazením lahví TOP 100 vín zařazených do kolekce Salon vín ČR 2025. Formát A2 (420 …

Unikátní kolekce vítězů kategorií Salonu vín 2025 - Národní soutěže vín ČR, včetně absolutního…

Kalendář vám usnadní orientaci v pestré nabídce vinařských akcí, které byly naplánovány po celé…

Hořčicový kaviár - to jsou fermentovaná hořčicová semínka v nálevu, čímž ztratí svoji typicky…

Pečené slané krekry - sušenky vyrobené z lokálních surovin, obsahují za studena lisovaný řepkový…

Generální partner

partner logo

Hlavní partneři

partner logo partner logo
partner logo
partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Oficiální voda

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner