Degustace vína - věda i umění

Informace o školení a zadání počtu osob (krok 1/3)

Termín 5. 11. 2022, 8:30-13:30 hod. (prezence 8:00–8:30 hod.)
Lektor prof. Ing. Josef Balík, Ph.D. - vysokoškolský pedagog se specializací na víno, vedoucí Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty v Lednici, Mendelovy univerzity v Brně
Místo přednáškový sál Centra Excelence, Sobotní 1029, Valtice (mapa)
Popis Kurz volně navazuje na kurz Úvod do degustace vína pořádaný Národním vinařským centrem. Je určen zejména pro jeho absolventy a dále rozvíjí jejich znalosti o organoleptických parametrech vín, podmínkách a způsobech hodnocení. Případně je vhodný pro účastníky, kteří již mají zkušenost a základní znalosti v oblasti degustace vína. Praktická degustace je zaměřena na procvičení senzorických schopností účastníků, hodnocení kvality a charakteristických vlastností vín.

Harmonogram
08:30–13:30 kurz vedený lektorem
13:30–15:00 individuální přestávka na oběd
15:00–17:00 individuální návštěva Salonu vín ČR (vstupné v ceně kurzu)

Program:
Dopolední program (8:30–13:30)
Část teoretická
• Vzhledové, aromatické a chuťové charakteristiky vín – varianty a rovnováhy
• Podmínky a způsoby senzorického hodnocení
• Odrůda a vinařské umění – senzorická pestrost moravských a českých vín

Část praktická
• Opakovací test schopnosti rozlišovat vybrané chutě a vůně
• Cvičení dlouhodobé senzorické paměti vín
• Zkouška rozlišovací schopnosti mezi víny
• Test krátkodobé paměti vín
• Stanovení aroma profilu a profilu mohutnosti vybraných typů vín
• Identifikace vady či choroby ve víně
• Praktická aplikace mezinárodního 100bodového hodnocení OIV

Odpolední program (15:00-17:00)
Návštěva degustační expozice Salonu vín ČR
• individuální studium v Salonu vín - degustace v rozsahu programu A – Volná degustace (599,- Kč – v ceně kurzu), délka degustace 2 hod.
• možnost ochutnání aktuální kolekce Salonu vín včetně vín šumivých (mimo speciálních výběrů)
• vstup pouze v den konání kurzu na základě předložení certifikátu o jeho absolvování
(Pozn.: V Salonu vín je od každého vína otevřena jedna láhev. O každém z vín jsou k dispozici podrobné informace jak na prezentačním boxu každého vína, tak v katalogu. Během degustace je návštěvníkům k dispozici sommelier, který podává na požádání informace o víně a jednotlivých vinařstvích. Více o Salonu vín.)

Toto školení může být vhodným předstupněm pro další profesionální kurzy, např. Výcvik a výběr odborných senzorických posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN EN ISO 8586, které pořádá Národní vinařské centrum.

Kurz je realizován s podporou Vinařského fondu.

Doporučená literatura:
• e-learningový kurz www.sommelier-junior.cz, Národní vinařské centrum
• Stávek J., Dvořák I.: Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno, 2020
Tato i další literatura k dispozici na e-shopu NVC.

Koupit kurz jako dárkový poukaz.
Cena základní vč. DPH 1090 Kč
Kapacita 30
Počet volných míst 20


partner logo

Hlavní partner

partner logo

Hlavní partner

partner logo

Oficiální voda

partner logo

Projekt s podporou VF

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner